AddThis Social Bookmark Button

AttentieLet op! De op deze pagina afgebeelde werken kunnen qua kleur enigszins afwijken van de originele werken.

UK-flagEnglish translation: About Fabrice Hund


Kunstenaar in hart en nieren

• Fabrice Hund, geboren 24 juli 1961.
• Geert Groote school, Amsterdam van 1973 t/m1977.      
• Lerarenopleiding tekenen Bouwmanacademie, Amsterdam van 1977 t/m 1979.      
• Rijksacademie der Beeldende Kunsten, Amsterdam van 1980 t/m 1985.         
• Boekhoudcursus, management voor beelde kunstenaars (Baanvak), Amsterdam - 1990.
• In 1985 behaalde hij zijn diploma aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, richting schilderkunst.


Fabrice voor mozaiekwerkZijn tekeningen en schilderijen zijn vooral figuratief van karakter en bevatten vaak sterk gestileerde, soms dromerige, soms groteske elementen.
De onderwerpen, die Fabrice kiest zijn niet gemakkelijk samen te vatten: mensen en dieren, vaak voorgesteld in ingewikkelde lichamelijke strukturen, portretten, naakten, achtergronden met bomen en planten, stadsgezichten en cafe-scenes en last but not least de vrouw in al haar hoedanigheden.
Fabrice ordent heldere kleuren, dansende lijnen en compositie op een speelse, wonderbaarlijk rake en verrassende manier. De vrolijke vormen en de wisselwerking tussen lijn, kleur, atmosfeer en toeschouwer maken blij en nodigen uit te delen in een gevoel van geluk, vrijheid en nieuwe verbondenheid.
De bezielde en levende beelden, die Fabrice in zijn werk creert zijn dikwijls erotisch van karakter. Erotisch in de bredere zin van het begrip: het verlangen om opgenomen te zijn in een liefhebbende, koesterende omgeving. Bezieling is de kernwaarde van het werk van Fabrice.

Als je het hem zou vragen, zou hij de schaamteloos direkte manier waarop hij zijn werkelijkheid weergeeft ’hardop denken’ noemen.
Fabrice gebruikt een grote verscheidenheid aan technieken en materialen. Desondanks is zijn werk altijd herkenbaar.
Deze verscheidenheid past bij zijn warmbloedige en heftig zoekende temperament. Als ondergrond voor zijn schilderingen gebruikt hij niet alleen doek en papier, maar ook veelvuldig panelen van gerecycled materiaal of oude eikenhouten kastdeurtjes.
De schilderijen van Fabrice zijn vaak van groot formaat en zijn soms opgebouwd uit penseelstreken van groot gebaar, maar vaak ook uit een subtiele lijnvoering of een combinatie van beide.
De tekeningen zijn niet wezenlijk anders dan de schilderijen. Nu eens lijken ze schetsmatig, alsof de mogelijkheid geboden wordt voor aanvulling, dan weer is een tekening tot in het kleinste detail doorwerkt. Men ervaart een soort spanning, die veroorzaakt wordt door de confrontatie met een voortdurend zoeken: de essentie van het creatieve proces.Tekst Fabrice
Naast de schilderijen en de tekeningen heeft Fabrice ook veel wandschilderingen gemaakt in Amsterdam en andere plaatsen in Nederland, sommige van zeer grote afmetingen, zoals langs de spoorlijn Amsterdam-Hilversum (110m lengte) en het projekt ’Kunst in de Bogen’ bij het Centraal Station in Amsterdam.

Enige jaren geleden begon Fabrice de mozaiektechniek te gebruiken. Voor hem is het maken van een mozaiek ’schilderen met scherfjes’.
In Amsterdam realiseerde hij twee ’Mega-mozaieken’: ’Het Kompas’ op het Marie Heinekenplein en ’Scherven van beschaving’ bij het Muiderpoortstation.

In het algemeen kan men concluderen, dat zijn werk wortelt in expressionisme, maar in zijn 30-jarige loopbaan als kunstenaar heeft Fabrice een eigenzinnige beeldentaal ontwikkeld, die haar oorsprong vindt in het ritme van de oervormen en de liefde voor het leven in al haar verschijningsvormen, waardoor hij beslist een totaal eigen plek inneemt in de wereld van de hedendaagse schilderkunst.

Copyright © 2011 - Fabrice - Alle rechten voorbehouden.